Hvordan ser 5G-verdenen ut? 

En fullskala utrulling av 5G er forventet å begynne i 2025, så "5G-verdenen" er ikke så langt unna som du kanskje tror. Selv om ikke alle vil få en nettoppgradering over natten, er mulighetene som 5G kan tilby, og endringene vi vil se rundt oss i hverdagen, likevel veldig spennende.

Samfunnseffekter av teleoperatørers nedleggelse av 2G-nettet

5G, fremtidens nettverk, kobler ikke bare mobiltelefoner og bærbare datamaskiner til internett, men vil være så omfattende at selv kjøretøy og maskiner vil bli koblet til.

For bedrifter, ulike bransjer og faktisk også vanlige mennesker betyr dette at vi vil få en økning i det vi tenker på som «enheter» rundt oss. Kvaliteten på nettverket som de kobles til, vil også bli mye bedre.

Cisco anslår at omtrent halvparten av alle enhetene i 5G-nettverk med tiden vil være andre enheter enn mobiltelefoner.

“5G-nettet gjør det mulig å koble til minst en million enheter per kvadratkilometer. Det kan være overvåkningskameraer, alarmer og sensorer, for eksempel i industrimiljøer. 4G kan bare håndtere rundt 10 000 enheter på den samme overflaten.”

Magnus Lengdell, teknologisjef i AddSecure

Så hvordan er alt dette mulig? Og hvordan skal 5G-verdenen fungere?

Anatomien til 5G-nettverket 

Når 5G når ut til hverdagsbrukerne, vil den mest merkbare forbedringen komme til syne i ventetiden, også kjent som latens, til de tilkoblede enhetene våre. Det betyr at hastigheten som en enhet bruker på å kommunisere med en annen enhet eller utføre en handling og registrere data, vil være raskere.

For å sette det i perspektiv har dagens 4G en ventetid på rundt 30 millisekunder, mens ventetiden for 5G har kommet helt ned i 1 millisekund. Det er her umiddelbarheten kommer fra når du samhandler med 5G-tilkoblede enheter.

Fordi 5G bruker radiofrekvens med høyt frekvensområde for å fungere, er det langt raskere enn noe annet nettverk verden har sett. Det kan overføre store mengder data, men har en noe lavere rekkevidde enn 4G.

Hvis du bor i en by eller et urbant område, har du kanskje allerede begynt å se at installeringen foregår, men for å bedre rekkevidden installeres det celler rundt byer og tettsteder for å sikre at 5G-nettverket skal fungere. De kan ses oppå lyktestolper eller på hjørnet av bygninger, og fungerer som et edderkoppnett med 5G-konnektivitet.

5G-nettverk kan operere på tre forskjellige frekvensbånd, hvert med sine fordeler:

Lavbånd er det vanligste og brukes i dag til 4G-nettverk. Mens dekningen er den bredeste og gir god inntrengning gjennom vegger, er hastigheten for 5G ikke så god.

Mellombånd gir raskere hastighet og bedre ventetid, og gir i det virkelige liv den mest pålitelige forbindelsen for folk.

Høybånd er det som egner seg best for 5G, men til tross for de utrolige hastighetene, er dekning og inntrengning gjennom vegger en fallgruve, så for tiden blir det ikke så mye brukt.

Hvorfor er ventetid og kapasitet så viktig? 

Hvis et nettverk har forbedret ventetid som 5G, åpner det opp en rekke muligheter for hvordan verden vil se ut fremover. Alt, fra hvordan vi bruker enhetene våre, til hvordan bransjer og infrastrukturer fungerer.

Rask ventetid betyr at enheter kan fjernstyres med nesten umiddelbar effekt. For kommunikasjon, logistikk og produksjon kan dette forbedre driftseffektiviteten og hjelpe bedrifter og myndigheter med å takle globaliseringens økende krav og kompleksitet.

I tillegg vil det åpne opp for utvikling innen avansert teknologi, for eksempel virtuell og utvidet virkelighet. 5G vil muliggjøre sømløse og øyeblikkelige interaksjoner med disse enhetene og nettverkene, og gi dem en følelse og funksjonalitet i nesten sanntid.

Kapasiteten er like viktig, og i en verden med 5G vil kapasiteten til flere tilkoblede enheter være hele 1000 ganger større enn det dagens 4G-nettverk kan håndtere. Det betyr at datahastigheten i områder med mange mennesker ikke vil bli like påvirket, for eksempel i byer, på festivaler eller på arenaer.

Bedriftene vil også kunne samle inn mye større mengder kundedata, noe som reduserer sannsynligheten for at de går glipp av viktig informasjon om kundene eller markedsplassen.

5G og verden slik vi kjenner den 

Hva vil det vi nå vet om selve teknologien ha å si for de konkrete tingene og systemene rundt oss? For øyeblikket er mulighetene faktisk uendelige. Vi kan imidlertid være trygge på at utrullingen av 5G vil fremskynde mange sosiale formål, som likestilling og bærekraft.

Ved å samle inn og analysere data fra skjermer og enheter på rekordkort tid og i rekordstore mengder, kan vi ta bedre beslutninger når det gjelder ressursforbruk. Dessuten kan sentrale bidragsytere til klimakrisen og den globale oppvarmingen støttes i arbeidet med å redusere innvirkning og ineffektivitet. For eksempel hjelper telematikk og IoT-enheter allerede transportbransjen med å redusere drivstofforbruket. 5G vil forbedre og sette fart på drivstoffreduksjonen.

Når det gjelder helsetjenester, vil 5G også bidra til å automatisere og optimalisere ulike systemer og funksjoner som hjelper oss å ta vare på en aldrende og syk befolkning. Det kan også gjøres store sprang i utviklingen av legemidler, behandlinger og vaksiner. Et utrolig viktig område siden vi må forvente flere pandemier og virus i fremtiden.

5G og Tingenes internett (IoT) 

Potensialet til 5G er ufattelig, men det er en spennende utvikling for menneskeheten. Med en slik tilstrømning av tilkoblede enheter vil IoT for alvor tre inn i rampelyset, og det vil følges av behovet for sikker kommunikasjon.

Med flere tilkoblinger til nettverket og flere enheter følger det større risiko for hacking og andre ondsinnede angrep. Dette økte behovet for sikkerhet, og effekten 5G vil ha på enhetens batterilevetid, er kanskje den eneste ulempen på dette tidspunktet. Etter hvert som 5G og IoT blir dypere forankret ikke bare i vårt daglige liv, men også i selve samfunnene våre, må vi imidlertid ikke glemme å tenke på sikkerheten.

Det siste som er verdt å merke seg, er at med 5Gs inntog kommer eldre kobbernett, 3G og 4G til å bli overflødige. Når disse eldre teknologiene faller av nettet så å si, vil visse livs- og forretningskritiske applikasjoner bli foreldet og slutte å fungere. I noen tilfeller kan dette føre til store problemer.

Det er derfor viktig at du ligger i forkant og sikrer at alle applikasjonene som er avhengige av disse teknologiene, oppgraderes til 5G.

En veiledning til teknologiskiftet

Det skjer store endringer med mobilnett over hele verden, og du må tilpasse deg for å sikre kommunikasjonen din. Endringene er spesielt avgjørende for kritiske systemer som brukes til å løse forretnings- og samfunnsfunksjoner.

Få hjelp til å forstå hva du må gjøre for å sikre at nettverkene og kommunikasjonen opprettholdes, ved å klikke på lenken nedenfor.

Last ned nå!