Nå kan bileiere motta advarsel om glatte veier i sanntid

Ved hjelp av en oppkoblet enhet og appen ”Halkvarnaren”, som gjør bileiere oppmerksom på glatte veier og dårlig føre i sanntid, kan ulykker forebygges. Ulykker forårsaket av glatte, isete veier fører ofte til alvorlige skader eller i verste tilfelle dødsfall. For å minske antall ulykker og redde liv har Infocar, et selskap som har lang […]

Ved hjelp av en oppkoblet enhet og appen ”Halkvarnaren”, som gjør bileiere oppmerksom på glatte veier og dårlig føre i sanntid, kan ulykker forebygges.

Ulykker forårsaket av glatte, isete veier fører ofte til alvorlige skader eller i verste tilfelle dødsfall. For å minske antall ulykker og redde liv har Infocar, et selskap som har lang erfaring med å utvikle avansert teknologi for bilindustrien, sammen med Bilprovningen, en ledende svensk aktør for inspeksjon av motorkjøretøy, laget en løsning som advarer bileiere om glatte, isete veier i sanntid. AddSecure står for den sikrede, kritiske oppkoblingen.

Bilprovningen gikk, i første omgang, ut med et tilbud til Volvo V70-eiere om å få bilen oppkoblet og bli en del av den nye trafikktjenesten. Responsen var høy og raskt hadde hele 1 000 personer meldt sin interesse for å delta i prosjektet.

Ved hjelp av en Infocar Connect-enhet, blir data samlet inn fra de tusen Volvo-bilene som er ute og ruller på veiene. Utenom bileierne som bidrar i prosjektet, har også andre bileiere mulighet til å dele den livsviktige informasjonen via en app.

Informerer også om veikvalitet, batteristatus og feilkoder

Volvo-eierne har gjennom den oppkoblede enheten også mulighet til å få informasjon om batteristatus og eventuelle feilkoder ved hjelp av fjerndiagnostikk. Løsningen gir også informasjon om veikvaliteten fremover, og varsler om for eksempel hull i veien og fartsdumper. Neste steg i prosjektet er å legge til eco-kjøring og andre skybaserte tjenester.

”Bilprovningen har en lang tradisjon for ikke bare å sikre kjøretøy, men sjåfør og passasjerer også. Derfor, er det både relevant og spennende å få delta i denne viktige og forbyggende tjenesten. For øyeblikket er løsningen tilgjengelig for en begrenset kundegruppe, men vi ønsker selvsagt at flere skal få tilgang til tjenesten på sikt, sier Hans Tyskhagen, Bilprovningens prosjektleder.

Sensorinformasjon sendes gjennom skyen

Bilene som er utstyrt med Infocar Connect-enheten (også kjent som OBD-dongle) registrerer glatte, isete veier og sender varsler via skyen alle bileiere som har lastet ned appen. Alarmen lager en lyd, eller vibrasjon på mobilen til sjåfører som nærmer seg et glatt og isete område.

Enheten, som monteres i OBD-porten som også brukes til feildiagnostisering, leser av signaler fra eksisterende sensorer i bilen, og samler informasjon om, blant annet, dekkrotasjon, utendørs temperatur og nedbør. Ved å sammenligne dekkrotasjonen med motoreffekten og bilens bevegelse, estimerer programvaren i enheten friksjonen mellom hjulene og veien.

Sikker oppkobling fra AddSecure

En viktig del av løsningen er kommunikasjonen (oppkoblingen) som er sikret ved bruk av en VPN-tunnel. Dette betyr at ingen uvedkommende får tilgang til opplysninger eller har mulighet til å ”hacke” bilen. En roaming-funksjon sikrer dessuten at løsningen automatisk velger den operatøren som har best dekning der bilen befinner seg og at data lastes opp i skyen uten forsinkelser.

Denne delen står AddSecure for, et selskap som siden 70-tallet har jobbet med å sikre kritisk kommunikasjon. Selskapet forsyner over 40 000 kunder rundt om i Europa med sikre kommunikasjonsløsninger innen overvåket alarm og kritisk IoT-kommunikasjon,

– Ettersom det handler om å redde liv, var det viktig for oss å velge en leverandør med erfaring med sikker kritisk kommunikasjon, og det var uten tvil AddSecure. Andre leverandører som ble vurdert kunne ikke garantere for sikkerheten på samme måte. I tillegg til å være en driftssikker løsning, var det at den var enkel å bruke en viktig tilleggsfaktor, sier Per Henrik Persson, CEO i Infocar.

Flere smarte tjenester på sikt

I motsetning til eksisterende OBD-enheter som kan lese av omtrent 30 forskjellige verdier, kan den teknisk avanserte løsningen fra Infocar lese over 2 000 forskjellige verdier. Dette skaper muligheter for å utvikle et stort spekter av skybaserte tilleggstjenester relatert til bilkjøring.

Bilprodusenter, forsikringsselskaper, verksteder, trafikktilsyn og tilbydere av metrologiske tjenester er noen av de selskapene som har vist interesse og som kan dra nytte av å kombinere den avanserte oppkoblede teknologien med sin eksisterende virksomhet. Det kan handle om et preventiv vedlikehold, fjerndiagnostikk, kombinert kart- og værinformasjon, bruksbasert forsikring med mer.

– Den oppkoblede teknologien byr på en hel del spennende muligheter, men aller viktigst er tjenestene som redder liv. Jeg har jobbet i mange år med å utvikle biler gjennom å gjøre de raskere, bedre og sterkere, med det som jeg er mest stolt av er å kunne bidra til å forebygge ulykker, avslutter Per Henrik Persson, CEO i Infocar.


For mer informasjon, vennligst kontakt:

Per-Henrik Persson, CEO, Infocar
Mobil: 070-760 06 49, e-post: [email protected]

Kristina Grandin, Corporate Marketing Manager, AddSecure
Mobil: 070-689 52 08, e-post: [email protected]

Cecilia Blom Hesselgren, kommunikasjonssjef, Bilprovningen
Mobil: 070-687 03 66, e-post: [email protected]

Loading