Er det farlig å digitalisere strømnettet?

Når kritiske systemer havner på nett, blir angrepsflaten naturlig nok større. Her er det du må se opp for når du skal gjøre strømnettet smart.

Å konvertere strømnettet til et smart elnett, eller smart grid, blir så godt som en nødvendighet i løpet av årene som kommer. Ikke bare åpner det for smartere balansering, og lar kundene fôre fornybar energi tilbake i strømnettet, men du får adgang til massive datasett du kan bruke til å forbedre nettet og forretningsmodellen din ytterligere. Men, for at dette skal fungere, er du avhengig av åpen mobilkommunikasjon for å skape den nødvendige graden av samhandling i nettet. Noen ganger vil det si at også ondsinnede tredjeparter får muligheten til å koble seg på.

Hvorfor blir strømnettet angrepet?

Mange bedrifter er bekymrede for såkalte ransomware-angrep, hvor malware kaprer enhetene dine og låser deg ute. Kaprerne ber som regel om løsepenger i form av bitcoin, og vil permanent ødelegge enhetene om ikke du betaler innen fristen. Den første trusselen blir altså å tape penger.

Likevel ser vi at ransomware ikke er like lukrativt som man ofte tror det er. Dette er delvis fordi ofrene nekter å betale, men pengene kan også være en distraksjon fra det virkelige målet – å skape kaos og ødeleggelse. Pengene som kommer inn er kanskje bare en måte å finansiere nye angrep på, uten at hackerne engang oppgir en dekrypteringsnøkkel. Dette er åpenbart utspekulert, og kan ha både politiske og rent destruktive motivasjoner. Det mye omtalte angrepet i Ukraina i 2015 mistenkes å være en del av et russisk komplott, så det faller inn under første kategori.

Likevel gjelder det å ikke undervurdere ensomme ulver, som ønsker å vise fram sine hackeegenskaper – og jo større mål, desto bedre. Det finnes allerede tonnevis av gratis kildekode for malware på nett, så du trenger ikke engang være spesielt dyktig.

Kjenn din angrepsflate

Heldigvis finnes det veier rundt farene ved digital kommunikasjon, og en av de viktigste er å unngå åpne kanaler. Alle usikrede enheter er en potensiell vei inn i nettverket, og det inkluderer alle smartmeterene som rulles ut i Europa for tiden. Stenger du unødvendige porter og gjemmer all trafikk bak lukkede privatnett (VPN), kan det utgjøre en enorm forskjell, og ofte er det bare mangel på kunnskap som gjør enhetene våre så utsatte. I Nederland valgte de rett og slett å deaktivere muligheten til å skru av enhetene på avstand, og hindret dermed hackerne i å kunne gjøre det samme.

Vi kan aldri understreke nok hvor viktig det er å inkludere sikkerhetseksperter i digitaliseringsprosessen. En kombinasjon av grenseløs teknologisk optimisme og kappløpet for å nå først frem på markedet betyr at det finnes mye usikret teknologi der ute. Å sikre det er ikke nødvendigvis så vanskelig; det bare gjøres ikke, av forskjellige årsaker.

Farene ved smarte elnett er altså høyst reelle. Samtidig kan du også si de er litt blåst ut av proporsjoner. Alt avhenger av hvor godt du er forberedt.

 

Guide til teknologiskiftet

Vi har utarbeidet en veiledning til avviklingen av de eldre nettverkene for å hjelpe selskaper og organisasjoner med å sette seg inn i hva dette innebærer.

Her kan du finne ut hvordan du kan bli berørt, og hva du må gjøre for å sikre at overgangen til den nye teknologien blir så sømløs som mulig, blant annet ved å følge den trinnvise sjekklisten i veiledningen.

Last ned!